ACGCOCKTAILS
3 min readAug 1, 2020

--

時光倒流~昭和的炸豬扒飯專門店

位於代代木站西口從車站徒步1分鐘的炸豬扒飯專門店 とんかつ代々木庵.

從門外已有走入時光隧道的感覺, 店內裝潢由開業沿用至今. 真真正正的昭和食堂.

店內面積都廷大的. 有柜枱位, 普通餐桌座位 及榻榻米座位。

中午是做定食, 晚上就係居酒屋. 所以牆壁上貼滿了居酒屋的菜單.

除了不同類型的炸豬扒定食之外, 仲有炸蝦, 炸魚, 炸免治肉扒同埋炸蠔.

今次點左招牌的炸豬扒定食 – 700YEN .

定食包括有炸豬扒, 大碗飯, 小菜及味噌湯.

係日本有好多定食飯堂都可以叫小飯或者添飯.

而呢度就係所有類型的炸豬扒定食都可以免費添飯, 其他定食添飯的話, 就要加100YEN.

炸豬扒係已切好, 方便進食, 加點醬汁後即刻一淡咬落去.

非常脆口而不油膩, 中間的豬扒口感柔軟及保存了肉汁.

日日食都不會厭呢!!

另外, 味噌湯都是一個小亮點. 味噌湯是用蜆仔做湯底.

食完炸野, 可以清一清口感. 仲有, 味噌湯是可以無限添的噢~

非常滿足美味的午餐呢! ごちそうさまでした。

店名 : とんかつ 代々木庵

地址 : 東京都渋谷区代々木1–34–5 渡辺ビル 2F

電話 : 03–3379–5094

營業時間 : 11:00~21:30

--

--

ACGCOCKTAILS

自2018年成立之日本動漫及藝能方面之採訪及評論媒體,亦有FB專頁及YOUTUBE頻道,多多指教。 FB : https://www.facebook.com/ACG-Cocktails-1572583229476812 YOUTUBE : ACG COCKTAILS